oglasi.png

ŽUPA DANAS

OBNOVLJEN NEDAVNO PRONAĐENI OPATSKI ŠTAP IZ VALPOVA

U Valpovu se za vrijeme župničke službe Stjepana Burgića (valpovački župnik od 1851. do 1856.) te Franje Taglieberta (valpovački župnik od 1858. do 1884.) u liturgijskim slavljima koristio nedavno pronađeni opatski štap u župnom dvoru. Naime, Burgić je 1854. postao opatom od sv. Benedikta u Pečuhu, a Tagliebert 1860. opatom od Blažene Djevice Marije od Abrama.

 

Štap je izrađen od posrebrene i pozlaćene mjedi, a sastoji se od četiri dijela. Gornji spiralni dio krase pozlaćene ukrasne vitice stiliziranoga lišća i pozlaćeni središnji dekorativni element. Posrebreni kuglasti nodus sastavljen je iz dvije rebraste posrebrene kalote, upotpunjene pozlaćenim lisnim viticama, koje završavaju istaknutim pozlaćenim rebrastim prstenima. Između dva prstena posrebrenu podlogu obogaćuje pozlaćena lisna dekoracija. Na donji dio nodusa nastavljaju se prstenasti elementi unutar kojih dominira konusni cjevasti element s ugraviranim floralnim elementima. Ures goreg dijela završava pozlaćenim rebrastim prstenom i ukrasnom kapicom. Drška štapa izrađena je od tri posrebrene cijevi koje su spojene na dva mjesta pozlaćenim rebrastim prstenom. Stopa je štapa u nedavnoj restauraciji izrađena prema konusnom cjevastom elementu ukrašenom floralnim reljefom s gornjeg dijela štapa, po uzoru na druge štapove toga tipa i vremena.

 

Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu darovala je ovaj štap u jesen 2020. god. Nadbiskupskom ordinarijatu u Đakovu i danas je namijenjen korištenju u liturgijskim pontifikalnim slavljima. Štap je obnovio konzervator i restaurator Josip Kralik iz Osijeka.

 

Pripremljeno prema tekstu mr. D. Markovića i dr. T. Ćurića (Vjesnik 3./2021.)

  • foto1
  • video1
  • Facebook