oglasi.png

ŽUPA DANAS

STEPINČEVOm.jpg

Stepinčevo u Valpovu

U srijedu, 10. veljače 2021. godine u Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu proslavljen je spomendan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika. Jutarnje misno slavlje predvodio je preč. Zvonko Mrak, domaći župnik i dekan Valpovačkog dekanata, a propovijedao je vlč. Bruno Diklić, đakon u Valpovu. Đakon je u svojoj homiliji govorio o zaboravljenoj kreposti jednostavnosti te je kroz pojedine detalje iz života bl. Alojzija Stepinca, kako ih je u svome Dnevniku zapisao krašićki župnik Josip Vraneković, protumačio važnost zauzimanja jednog temeljnog stava u životu.

Svečano euharistijsko slavlje u večernjim satima predvodio je vlč. Luka Ćosić, župni vikar u Valpovu. U svojoj homiliji vlč. Ćosić je predstavio Stepinca kao onoga koji je svojim životom utjelovio sve bogoslovne kreposti: beskompromisnu vjeru, bezuvjetno ufanje i velikodušnu ljubav.

 

Proslavi Stepinčeva prethodila je trodnevna duhovna priprava. Svakoga dana trodnevnice prije misnoga slavlja molila se krunica, Litanije bl. Alojziju Stepincu i Molitva za njegovo proglašenje svetim. U nedjelju, 7. veljače na misnim slavljima propovijedao je župni vikar Luka Ćosić govoreći o bl. Alojziju Stepincu kao uzoru i primjeru kršćanskoga života, osobito u kontekstu životne patnje i bolesti.

 

Drugi dan trodnevnice u ponedjeljak, 8. veljače đakon Bruno Diklić propovijedao je na temu kreposti dosljednosti iščitavajući u Stepinčevu liku izvrstan primjer dosljednosti vlastitom uvjerenju, dosljednosti koja nije puka karakterna osobina nego ona koja proizlazi iz bezuvjetnog pouzdanja i povjerenja u Boga.

 

Na samu uočnicu domaći župnik Zvonko Mrak propovijedao je o ispravnom kršćanskom shvaćanju kreposti domoljublja ocrtavajući svetački život i lik Alojzija Stepinca kao domoljuba. Sažetak Stepinčeva života i svetosti nazvao je »životom za Boga, Crkvu i hrvatski narod«, naglašavajući i potičući vjernike da bl. Alojzije Stepinac bude trajno nadahnuće vjernicima za ljubav prema Bogu, Crkvi i Domovini. 

 

Kako se u valpovačkoj župi svakog devetog u mjesecu časti bl. Marija od Propetoga Isusa Petković, utemeljiteljica družbe Kćeri Milosrđa čije redovnice djeluju u Valpovu, u ponedjeljak, 9. veljače prije misnog slavlja čitani su ulomci iz osobnih spisa bl. Marije Petković koji govore o njezinim susretima, sjećanjima i doživljajima svoga suvremenika i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Župa Valpovo

  • foto1
  • video1
  • Facebook